Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Το Σεπτέμβριο ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ αναμένεται να έχει ενταχθεί πλήρως στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα ταμεία.



Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Τσιάρα, για τις ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου στις ιατρικές επιχειρήσεις, η ένταξη στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν θα αφορά δεδομένα μόνο για το φάρμακο, αλλά και τα παραπεμπτικά και την εκκαθάριση λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό η υπαγωγή όλων των ταμείων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα κάνει τα ταμεία συνεπέστερα στις πληρωμές τους και θα γίνει έναυσμα για διαπραγματεύσεις με τους παρόχους υγείας και τους προμηθευτές για τις τιμές τους.

Όπως όμως επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν ακόμα σε μικρές ιατρικές επιχειρήσεις, το σύνολο των απαιτήσεων τους για το 2010, την ίδια ώρα που τις φορολογεί για τις ανείσπρακτες αυτές οφειλές.

Ο υπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που εισήγαγε νέο σύστημα εξόφλησης αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού των ταμείων, λόγω του κύματος συνταξιοδοτήσεων.

Υπογράμμισε όμως ότι το ΙΚΑ, πληρώνει το 90% από τις οφειλές και μένει να εκκαθαρίσει το 10% των υποχρεώσεων που όπως σημείωσε ήταν σε εκκρεμότητα από το 2005, το 2006 και μετά, ενώ πληρώνει άμεσα τα 2170 εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα με τα οποία συνεργάζεται.

«Στον ΟΓΑ έχει εκκαθαριστεί το 80% έως 85% και έχει πληρωθεί για το 2010» συνέχισε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι οι οφειλές του ΟΑΕΕ για το 2010 ανέρχονται στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

«Το πρόβλημα στον ΟΠΑΔ είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα χρήματα που πρέπει να απορροφηθούν και δεν μπορούν λόγω της γραφειοκρατίας», ενημέρωσε ο Υπουργός και υπενθύμισε ότι η εκκαθάριση είναι χρονοβόρα διαδικασία αφού από τα χέρια των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων χρειάζεται να περάσει το κάθε παραστατικό.

Η μεγάλη σπατάλη αφορούσε το φάρμακο και τις ιατρικές πράξεις και μια σειρά παροχές στον τομέα της υγείας, όπως είπε ο Γ. Κουτρουμάνης και επανέλαβε ότι το 2010 μειώθηκαν οι δαπάνες κατά 1,77 δις ευρώ σε σχέση με το 2009 ενώ το 2011 τα στοιχεία δείχνουν ότι θα γίνει εφικτή η μείωση κατά 1,3 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com