Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Με τσιπάκι οι άδειες παραμονής

Ηλεκτρονικές θα είναι πλέον οι άδειες παραμονής για τους μετανάστες, ενώ για την έκδοσή τους εκτός από τα παράβολα θα απαιτείται και η καταβολή ειδικού τέλους, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.




Οι κάρτες θα περιλαμβάνουν τσιπάκι με τα βιομετρικά δεδομένα των κατόχων τους, ενώ για την έκδοσή τους θα απαιτείται η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η προσκόμιση δύο φωτογραφιών τύπου διαβατηρίου. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να παραδίδονται σε χαρτί αλλά και σε CD, ενώ όσον αφορά στα δακτυλικά αποτυπώματα, η λήψη τους θα είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 6 ετών. Εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα ζητείται και η καταβολή παραβόλων.

Για την παραλαβή των αδειών απαιτείται η προσκόμιση διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, καθώς και η καταβολή ειδικού τέλους, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του υπουργείο Οικονομικών.

Υπεύθυνες για την έκδοσή τους θα είναι η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Οι νέες άδειες θα αρχίσουν να εκδίδονται με την έκδοση της κοινής απόφασης από τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι διαδικασίες που αφορούν στην απασχόληση μεταναστών με καθεστώς εποχιακής εργασίας. Ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του νομού του, τρεις μήνες πριν. Επίσης θα καταβάλει 150 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θα απασχολεί, θα συνάπτει σύμβαση εργασίας μαζί του και με υπεύθυνη δήλωσή του θα δεσμεύεται ότι του παρέχει κατάλυμα. Όσον αφορά στους αγρότες που θέλουν να απασχολήσουν μετανάστες θα πρέπει να καταβάλουν και τις αντίστοιχες εισφορές στον ΟΓΑ. Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για την απασχόληση αλιεργατών. Οι συμβάσεις εποχιακής εργασίας θα μπορούν να φτάνουν μέχρι και τους 6 μήνες κάθε χρόνο.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η μετάταξη υπαλλήλων που ασχολούνταν με τις άδειες παραμονής στις αρμόδιες μέχρι πρότινος υπηρεσίες των δήμων στις νέες διευθύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com